©
Erasmus
 

Erasmus wordt in 1466 in Rotterdam geboren als zoon van een priester. Hij overlijdt in Bazel op 70-jarige leeftijd. In zijn jonge jaren leeft en studeert hij vooral binnen de kloostermuren en leert daar Latijn en Grieks. Wanneer hij 27 jaar oud is, begint hij aan een reis in Europa die zijn leven lang duurt. ´´Heel de wereld is mijn vaderland´´, vindt hij. Hij verblijft in Frankrijk, Engeland, België, Italië, Duitsland, Zwitserland. Zijn reizen zijn vooral gericht op het onderhouden van vriendschappen. Over de grenzen heen zoekt hij contact met geestverwanten. Brieven schrijven behoort tot een dagelijkse activiteit. Behalve duizenden brieven heeft hij ook ruim 100 boeken geschreven over allerlei onderwerpen. Nog steeds worden zijn werken gelezen.


Erasmus leeft in woelige tijden. Op een vredelievende manier wil hij Europa behoeden voor het uiteenvallen en correspondeert niet alleen met geleerden, maar ook met invloedrijke mensen zoals de vorsten Karel V en Hendrik VIII en alle Pausen in de 15e en 16e eeuw. Hij is kritisch en gelooft in de kracht van het woord.

Zijn ideeën over tolerantie, gedrag, geloof, taal, onderwijs, vrede en politiek zijn 500 jaar later nog heel actueel. Hij wordt beschouwd als een symbool voor kennis zonder grenzen.

Hij heeft niet alleen een kritische geest, hij heeft ook gevoel voor humor. In zijn bekende boek ‘De Lof der Zotheid’ drijft hij de spot met mens en maatschappij .


Desiderius Erasmus
 
Spreekwoorden en gezegden
Veel spreekwoorden en gezegden uit de klassieke oudheid die we vandaag de dag nog steeds gebruiken, heeft hij verzameld in zijn boek ‘Adagia’. In een ander werk ´Ratione studii´ schrijft hij hoe je het onthouden kon vergemakkelijken door je te omringen met spreukenkaartjes.


 
Een greep uit zijn verzamelingen:
• Wie is rijk? Hij die niets begeert. Wie is arm? De gierigaard.
• Niet is dwazer dan wijs te zijn op het verkeerde moment.
• Olie op het vuur gooien.
• Wie goed doet voor een vriend, doet goed voor zichzelf.
• In een vrije staat moeten ook de tongen vrij zijn.
• Niets is zo zot als zelfingenomenheid en zelfverheerlijking.
• Er is geen pot zo krom of er past wel een deksel op.Erasmus legt ook uit wat de spreuken betekenen.
Een mooi voorbeeld: ´Een ezel in een strobaal´

Een ezel in een strobaal krijgen betekent dat je per ongeluk iets krijgt waar je heel blij mee bent. Een buitenkans. Het kan ook betekenen dat je je kamer nooit opruimt. Een ezel vindt het namelijk heerlijk om zich in het stro rond te wentelen.


Erasmuspark, Amsterdam Foto: Wiesje Kneppers
 
Andere Droomweversmaterialen:


Erasmuspuzzel Juiste antwoorden
 
Woorden maken uit E-R-A-S-M-U-S:
arm, as, er, mars, masseur, mes, musea, ram, ras, re, rem, reuma, reus, saus, serum, sesam, sms, u
 
Droomwevers Boek: (Het Filosofisch ABC - Boek en CD)
Boek met liedjes-CD: 26 citaten, 26 schilderijen, 26 liedjes en 26 essays
Liefde voor wijsheid is oorspronkelijk de letterlijke Griekse betekenis van het woord filosofie. En wat is het mooi om kinderen kennis en wijsheid bij te brengen en klaar te stomen voor de wereld! Daar dragen wij graag een steentje aan bij met het Filosofisch ABC. Dit multimediale project is steeds volop in ontwikkeling en omvat veel educatieve inhoud, sprekende afbeeldingen en vooral muzikaal talent. Tot nu toe hebben meer dan 100 kunstenaars hun talenten ingezet voor dit project, wat bestaat uit 26 schilders, 26 zangers, kinderstemmen, verschillende muziekarrangeurs, geluidstechnici, grafisch ontwerpers, schrijvers en adviseurs. Met 26 essays gebaseerd op citaten van o.a. Aristoteles, Erasmus, Plato, Socrates…Bladmuziek – uit het Filosofische ABC
Zonder vreugde verdient het leven de naam van leven niet.” Erasmus
 
Uit het essay over het spreekwoord van Erasmus
“Zonder vreugde verdient het leven de naam van leven niet.” geschreven door Claudia Galgau

“Erasmus vond dat jezelf en anderen blij maken het belangrijkste is in het leven. Hij dacht dat het leven niks aan is als je niet kunt doen waar je vrolijk van wordt. Je moet daarom altijd doen wat je het leukste vindt en andere laten doen wat zij het leukste vinden. Wie de beste is vond Erasmus dan ook helemaal niet belangrijk, zolang je het maar leuk vindt om te doen.”
 
HET FILOSOFISCHE ABC – boek en cd
Taal: Nederlands
Aantal medewerkers: 100
(Dit boek is bijna klaar voor publicatie!)

CREDITS:
Erasmus essay: Betty Driehuis
Illustratie “Gefeliciteerd Erasmus”: Rokkea Agarouj
Muziek: Henry Muldrow
Muziek arrangement: Jochem Weierink
Zangeres: Fleur Herrewijn
Redactie: Henry Muldrow, Paula Leewis
copyright 2016 Stichting Culturele Droomwevers
www.droomwevers.nl droomwevers@yahoo.comHet Klokhuis maakt geschiedenis - Erasmus

Erasmus - Durf te Denken

Audiotrail Erasmus, Kind van Gouda

©