©
9 mei: De Dag van Europa
 


De Europese Unie viert feest in mei. Ter gelegenheid van de Europa-dag op 9 mei openen de EU-instellingen in Brussel en Straatsburg in mei hun deuren voor het publiek. In heel Europa vinden allerlei activiteiten en evenementen plaats voor mensen van alle leeftijden. Overal zijn er rondleidingen, concerten en debatten. In Amsterdam kun je terecht bij Europe Direct Amsterdam. Te vinden op de 6e etage van de Centrale OBA.

Het informatiecentrum Europe Direct Amsterdam maakt deel uit van een groot netwerk van Europe Direct-centra.
Zie ook Europa@oba.nl. 

Waarom wordt dit feest eigenlijk gevierd? 
Europa 60 jaar  geleden

Zestig jaar geleden liet de burgemeester van Rome op 25 maart 1957 alle kerkklokken luiden in de stad, omdat op die dag het Europese Verdrag ondertekend werd. 

Het was een oorverdovend geluid in de Eeuwige Stad want in Rome staan heel veel kerken. De mensen die het hebben meegemaakt vergeten deze dag nooit meer. Zo indrukwekkend.  Het  was een heel feestelijk en bijzonder moment omdat Europa 2 wereldoorlogen achter de rug had, bovendien waren de spanningen tussen West Europa en Oost Europa nog lang niet over. De mensen beseften dat samenwerking noodzakelijk was. Het Europese Verdrag was een goed begin om te bouwen aan een herstel en opbouw. In die eerste periode deden de landen Nederland, België, Luxemburg ,Frankrijk, West-Duitsland en Italië mee. Vooral op economisch gebied maakten zij de afspraken. Zij noemden zichzelf de EEG: De Europese Economische Gemeenschap. 
In 2004 kwamen er 10 landen bij.
Later volgden nog meer landen. Op dit moment heeft de Europese Unie 28 leden. De naam is veranderd in de Europese Unie (EU) en tegenwoordig werkt men ook op politiek gebied samen.


De grenzen tussen de Europese landen bestaan nog wel, maar je ziet ze niet meer. Je hoeft je paspoort niet te laten zien als je de grens passeert en de slagbomen zijn verdwenen. Iedereen mag ook in een ander land, dat lid is van de EU, werken. Het werd nog gemakkelijker toen veel EU landen hetzelfde geld kregen: de euro. En binnenkort kun je met je smartphone ook internetten in het buitenland tegen dezelfde prijs als in Nederland. 

 Symbool van de samenwerking: De EU-vlagDe blauwe vlag met de twaalf sterren heb je vast weleens gezien. Hij wappert vaak op overheidsgebouwen en op plekken waar bouwprojecten uitgevoerd worden. 

De cirkel op de vlag is het symbool van de eenheid en gelijkheid. De twaalf sterren symboliseren de idealen van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de landen van Europa. In de eeuwenoude Europese mythologie staat het getal twaalf voor evenwicht: de twaalf uren in een dag, de twaalf uren in een nacht, de twaalf maanden van het jaar, de twaalf goden op de Olympus, de twaalf apostelen, de twaalf werken van Hercules, de twaalf tekenen van de dierenriem. De Europese vlag is dus symbolisch verbonden met de oorsprong van onze Europese cultuur. De cultuur waarop onze identiteit is gebaseerd. Nog een symbool: het EUROPESE VOLKSLIED

Op officiële plechtigheden wordt het Europese volkslied gespeeld: ´Ode an die Freude´. Op You Tube kun je het lied makkelijk vinden en beluisteren.  Het  lied is gecomponeerd door de bekende componist Ludwig van Beethoven. Beethoven heeft een tekst van Friedrich von Schiller bij zijn muziekstuk gebruikt.  Schiller is een beroemde Duitse schrijver. Schiller en Beethoven geloofden in een wereld waarin mensen als broeders leven. Deze gedachte sluit aan op het motto van de EU: in verscheidenheid verenigd.  Er wordt gewerkt aan vrede en welvaart in een Europa waarin veel verschillende talen, tradities en culturen kunnen blijven bestaan. Het Europese volkslied wordt meestal zonder tekst gespeeld en geeft uitdrukking aan de Europese idealen van vrijheid en vrede. Bij het luisteren naar muziek maakt het niet uit welke taal je spreekt. 


Zestig jaar later

Nu, zestig jaar later, hebben de Eu-leiders geen eenvoudige taak. Er zijn veel ingewikkelde vraagstukken gekomen. In Europa hebben we te maken met het terrorisme, de bescherming van gegevens op internet, de klimaatveranderingen, de komst van vluchtelingen.

De 28 EU-leiders werken intensief samen. Tegelijkertijd hebben de EU- leiders ook met hun eigen land te maken. Het samenwerken is ingewikkelder geworden. Het gaat niet alleen meer om melk of graanprijzen. Het gaat nu veel verder dan het bedenken van regels. Niet iedereen is fan van de EU. Mensen zijn bang dat ze op den duur niets meer zelf mogen beslissen in hun eigen land. In Engeland (het Verenigd Koninkrijk) hebben de mensen er genoeg van. Dat land wil uit de Europese Unie. Ze vinden dat ze dan weer baas zijn in hun eigen land. Ook in Nederland ziet een deel van de mensen meer nadelen dan voordelen. 


Toekomst: vijf scenario´s voor de EU

Met het oog op de toekomst heeft de Europese Commissie een Witboek geschreven. Ze leggen daarin de ingewikkelde vraagstukken uit en ze laten vijf verschillende wegen zien die in de toekomst gevolgd kunnen worden. In juni 2019 zijn er weer verkiezingen voor het Europese Parlement. Tot die tijd vinden in alle EU-landen gesprekken plaats welke van die 5 wegen de beste keuze is. Dit debat vindt de EU-voorzitter Jean-Claude Juncker heel belangrijk. Hij zegt dan ook: ´Een Verenigd Europa met 28 lidstaten moet zijn lot in eigen handen nemen en een visie voor zijn eigen toekomst ontwikkelen. We moeten beseffen dat we de toekomst van Europa zelf in handen hebben. ´
Burgerdialogen


Dag van Europa: 9 mei

Wel vreemd. De Europese Unie vierde in maart 2017 haar zestigste verjaardag omdat het  Europese Verdrag op 25 maart 1957 ondertekend werd, maar waarom is dan 9 mei de dag van Europa geworden? 

Op 9 mei 1950, dus al 7 jaar eerder, werd de eerste aanzet gegeven voor de samenwerking. De Franse Minister van Buitenlandse Zaken las op die dag aan de pers een verklaring voor waarin stond dat een samenwerking van het allergrootste belang was voor de bescherming van de vrede en dat er nooit meer een oorlog mocht komen.

Symbolisch hiervoor is het nieuwe gebouw dat pas geopend is en waarin de EU-leiders hun overleg voeren. Het gebouw heeft een vorm van een lantaarn. Hoe donker het ook wordt, deze lantaarn zal altijd branden. Ook in zware tijden. Ook als je het gebouw binnengaat word je overvallen door het licht. Er zijn maar liefst 3.750 ramen. Symbool voor openheid, transparantie en samenwerking.


Illustratie van Sammer Yoon

Welke spelling van Europa hoort bij welke taal?

Euroopa   Maltese
Europe     Fins
Europa     Frans
Eurooppa Nederlands
L’Europe  Sloveens
Ewropa    Slovaaks
Európa    Ests
Evropa    Engel


Illustratie van Vicki van Lommel
Artiesten en beroemdheden van Europa puzzel      Juiste antwoorden
Woorden maken uit deze letters:  E-U-R-O-P-A
Antwoorden:
er • erop •  EU • euro • Europa • oer • op • opa • opera • pa • per • pr • pre • pro • pure • rap • re • rep • reu • roe • roep EUROPE ABC Book and DVD

Reizen langs Europese steden met ritme, zang en animatie
Aartsbisschop Merrie uit Canterberry had herrie na' n overdosis Kerrie; Het muzikale vliegje Lola vliegt dolgraag naar Fuengirola. Jurgis Poniskis uit Joniskis kust alsof hij Adonis is en Brigitte Cousteau uit Bordeaux heeft een teen van twee meter of zo!

Kom erachter wat er met deze en vele andere geestige, uitdagende personages gebeurt in een door Stichting Culturele Droomwevers uitgebrachte multimedia (boek en DVD) reis door Europese Unie-landen. Als een vervolg op hun 'Dromen door Nederland' nodigt het Europese ABC-  boek en -DVD kinderen uit verschillende steden op het vasteland te bezoeken en te leren kennen door ritme, visuele interpretaties en muzikale animaties. Om ze te helpen bij deze zoektocht zijn verschillende kunstenaars actief, die daadwerkelijk uit de betreffende landen komen, die ze helpen vormgeven.

 "Met dit project wilde ik een symbolisch weg laten zien, die aantoont dat de wereld zich kan verenigen door samen te werken. De deelnemende artiesten zijn een reflectie hiervan; het feit dat ze allemaal het doel van eenheid steunen, hoewel niet hardop gezegd, is waarvan dit kunstwerk is doordrongen," aldus Henry Muldrow, artistiek directeur en drijvende kracht van de projecten van de Stichting Culturele  Droomwevers.

EUROPE ABC-Boek + DVD
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Aantal pagina's boek: 32
Speelduur film: 50 minuten
Taal: Engels
Vergelijkbaar met: Dromen door Nederland
Ondertiteling beschikbaar in: Meer dan 30 talen
Aantal medewerkers: Circa 200
ISBN: 978-90-79123-04-9

De bezielende, moderne versie van Edward Lears oeuvre zou niet mogelijk zijn geweest zonder het talent van bijvoorbeeld Steve Simpson. Deze Ierse graficus illustreerde Letter I - voor Irvinestown, Ierland, wiens Mr. Brown-illustratie, gedoneerd aan het Europese ABC-project, was geselecteerd voor publicatie door de bekende New Yorkse Society of Illustrators. 
Irvinestown Muziek animatie: https://www.youtube.com/watch?v=cHY0Zqapj0o
Irvinestown, Ireland

Mr. Brown from Irvinestown
greets the chickens with a frown.
He eats chicken soup
on top of their coop
dressed in his wife's wedding gown.

Baile an Irbhinigh, Éire
Beannaíonn an Brúnach as Baile an Irbhinigh
do na sicíní agus gruaim air.
Itheann sé anraith circeola
os cionn a bpúirín
gléasta i ngúna brídeoige a mhná.

Gaelische vertaling: Mícheál Ó Flaithearta


Ook het talent van filmredacteur Frans Suijs draagt bij aan het succes. Hij heeft, geduldig en professioneel alle animaties op een enkele DVD geredigeerd en samengesteld, compleet met openings- en aftiteling alsmede meer dan 30 ondertitels. En ook de leerlingen van de Amsterdam International Community School hebben hun bijdrage geleverd in de vorm van stemmen; het zijn hun stemmen die de letters van het alfabet opzeggen alsook de namen van de Europese steden.


Kraków, Rzeczpospolita Polska
May I introduce Krasula the Cow?
In 1990 she was born in Krakow.
She plays the kazoo while standing on her head.
She sings in Korean while eating French bread
but only if you pull her plough.

Czy mogę przedstawić Krasulę krowę?
Urodziła się w 1990 roku w Krakowie
Umie grać na kazoo ,stojąc na głowie
Śpiewa po koreańsku , jedząc francuski chleb
ale tylko jeÅ›li ciÄ…gniesz za jej pÅ‚óg.
Muziek animatie: Krakow, Poland https://www.youtube.com/watch?v=VzMzahpm5wg
Stichting Culturele Droomwevers is erg dankbaar naar alle kunstenaars  toe voor hun harde werk, geduld en geweldige bijdragen.

Om dit multimedia-product te bestellen, kunt u terecht bij Boeken kopen.
De opbrengst van uw aankopen zal toekomstige projecten van Stichting Culturele Droomwevers kunnen financieren.

Muziek animatie: Krakow https://www.youtube.com/watch?v=VzMzahpm5wgFoto Europese talen collage: Wiesje Kneppers
EU logo: Maestraccio
De Dag van Europa: Betty Driehuis

Omslag illustratie Europe ABC: Nousha Royanova

Irvinestown illustratie: Steve Simpson
Irvinestown filmpje: Mark Davies
Zanger: Danny Guinan
Gitaar: Martin van Heldin
Saxofoon: Itay Weismann
Muziek: Henry Muldrow 
Piano arrangement: Rob Horsting
uit het Europe ABC

Krakow illustratie: Maciej Gador
Krakow filmpje: Schuster & Romanowsky
Zanger: Gabriela Kozyra
Instrumentale arrangement: Wouter Siteur
Muziek: Henry Muldrow 
Piano arrangement: Rob Horsting
uit het Europe ABC
copyright 2017 Stichting Culturele Droomwevers 
www.droomwevers.nl     droomwevers@yahoo.com©