©
Geboortedag Rembrandt van Rijn: 15 juli
 


Je hoeft de naam Rembrandt maar te horen en je denkt meteen aan Rembrandt van Rijn, de geniale schilder. Er hebben maar weinig mensen op de wereld geleefd die alleen met hun voornaam zo bekend zijn. Dat is bijzonder als je bedenkt dat hij meer dan 400 jaar geleden is geboren. (Hij leefde van 1606 tot 1669.) Rembrandt is wereldberoemd door zijn schilderijen, tekeningen en etsen. Zijn bekendste werk ´De Nachtwacht´ hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Betekenis van zijn naam

Zijn volledige naam is "Rembrant Harmenszoon van Rijn". Je kunt zijn naam zo uitleggen: Rembrant is zijn voornaam. Harmenszoon betekent dat hij de zoon is van Harmen. Zijn achternaam geeft aan dat hij in de buurt van de rivier de Rijn woont. De Leidse Universiteit schrijft hem in als ‘Rembrandus’, een Latijnse versie van zijn naam. In die tijd is dat gebruikelijk.

Rembrantplein in AmsterdamOp zijn schilderijen zijn verschillende handtekeningen te zien: R (kort voor Rembran(d)t)
RH (Rembran(d)t Hermanszoon)
RHL (Rembran(d)t Hermanszoon uit Leiden)
RHL van Rijn
Rembrant van Rijn
Rembrant Rembrandt

Op een gegeven moment begint Rembrandt zijn schilderijen te signeren met Rembrandt, dus met een d en t. Tot zijn dood is dat hij blijven doen. Daarom schrijven wij zijn naam ook met een d en een t: Rembrandt. Waarom hij eerst ‘Rembrant’schrijft en er daarna een d achter plakt, is onduidelijk. Het gebeurt in die tijd wel vaker dat namen een kleine verandering ondergaan en anders gespeld worden. De burgerlijke stand, waar namen officieel genoteerd staan, bestaat nog niet.Rembrandt signeert soms ook het werk van zijn leerlingen. Kunsthistorici hebben uitgezocht of het werk van Rembrandt wel echt van hem is of van een van zijn leerlingen. De oorspronkelijke lijst met 300 werken van Rembrandt is hierdoor een stuk korter geworden.
Geliefd portretschilder
Op jonge leeftijd weet Rembrandt al dat hij schilder wil worden. Hij gaat dan ook niet naar de Leidse Universiteit, maar in de leer bij een schildermeester in Leiden. Hij leert daar alles wat bij het vak van een schilder hoort: kwasten binden, verf maken, doeken spannen. Als hij ongeveer 25 jaar is vertrekt hij naar Amsterdam en zoekt daar een nieuwe leermeester op. Rembrandt heeft veel geoefend bij kaarslicht. Zo ontdekt hij wat je wel of niet met licht kunt doen. Op zijn schilderijen lijkt alsof er echt met licht geschenen wordt in plaats van dat het verf is. Hij gebruikt het licht om zijn verhaal te vertellen. Hij heeft veel zelfportretten gemaakt, want hij gebruikt zichzelf vaak als model en oefent met behulp van een spiegel. Iedere keer kijkt hij anders, bijvoorbeeld blij, boos, verdrietig, verbaasd. Hij schildert heel precies en maakt een portret niet mooier dan de werkelijkheid. Het is te vergelijken met een foto. Rembrandt vindt het belangrijk dat je bij zijn schilderijen het gevoel hebt alsof je naar echte mensen zit te kijken. Voor ons is het heel leuk dat Rembrandt zelfportretten heeft nagelaten. We weten zo hoe Rembrandt er uit gezien moet hebben.


Wapen van AmsterdamWanneer Rembrandt in Amsterdam aankomt, is Amsterdam een welvarende stad aan het worden. Het is het begin van de Gouden Eeuw. Rijke mensen in de stad willen graag over een portret van zichzelf beschikken. Camera’s bestaan niet in de 17e eeuw, er kunnen dus geen foto’s gemaakt worden. Veel rijke mensen laten zich daarom een portret van zichzelf maken. Zo hebben mensen in die tijd toch een blijvend beeld van zichzelf en van hun familieleden. Rembrandt krijgt veel opdrachten, die goed betaald worden.


Rembrandt standbeeld in Leiden


Een legende over Rembrandt
Op een zekere dag krijgt Rembrandt de opdracht een portret van iemand te schilderen. Die persoon heeft de naam dat hij een gierigaard is, iemand die dus heel erg op de centjes let. Bovendien is het geen mooie man om te zien. Als het schilderij klaar is, is de opdrachtgever helemaal niet tevreden en natuurlijk vindt hij de prijs veel te hoog. ``Goed``, zei Rembrandt, ``dan neemt u het maar niet. Ik heb er wel een andere bestemming voor``. Rembrandt gaat naar zijn overbuurman in de Jodenbreestraat, die daar een herberg ´ In de Aap´ heeft. Buurman, kijk nou wat ik heb. Is dat geen mooie aap? Als je het oude uithangbord nu weghaalt en je hangt er deze voor in de plaats, lijkt mij dat geen slechte ruil.`` ´´Goed idee``, zei de herbergier. Rembrandt voegt op het schilderij de sierlijke letters ´In de Aap´ toe en het oude uithangbord, dat door weer en wind erg is aangetast, verdwijnt. Al snel zien buren het nieuwe bord hangen en ontdekken dat de afbeelding wel heel veel op ´´mijnheer X`` lijkt. Steeds meer mensen kijken omhoog naar het uithangbord en grinniken om het portret. De opdrachtgever zelf, mijnheer X, komt erachter en woedend zoekt hij Rembrandt weer op. Hij eist zijn portret alsnog op en is bereid de prijs nu wel betalen. ´´Alles goed en wel``, zegt Rembrandt, ``maar de herbergier heeft het portret van mij gekregen en zijn oude bord weggegooid. Je moet hem schadeloos stellen.`` Mijnheer X briest en stampt met zijn voeten. Hij kan er niet onderuit en betaalt uiteindelijk voor de schilder en de herbergier. ```Wie het onderste uit de kan wil…..`` roept Rembrandt hem na.


De Molen (van Rembrandt)Etsen
Rembrandt maakt niet alleen portretten voor de rijke kooplieden. Hij is ook een kunstenaar op het gebied van etsen. Een ets is een koperen of zinken plaat waarop met een kleine stalen pen gekrast wordt. Op deze manier kun je kleinere tekeningen maken. Als de tekening op de plaat klaar is kun je meerdere afdrukken maken. Minder rijke mensen hebben in de 17e eeuw hierdoor de kans gekregen ook een kunstwerk van Rembrandt in huis te halen.


Tekening van RembrandtTekeningen
Rembrandt heeft honderden tekeningen gemaakt. Hij heeft talent en combineert dat in zijn leven met oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Eindeloos lang. Doorzetten en weer proberen. Met minder talent kunnen wij ook tekenen en experimenteren. Als je het leuk vindt om je heen te kijken, details te bestuderen, dan is het zelfs spannend om te tekenen. Het kan overal. Je hebt alleen een stukje papier en een potlood nodig. Rembrandt is een grootheid en heeft letterlijk reusachtige werken kunnen maken. Dat kunnen we niet allemaal meer nadoen. Maar tekenen kan altijd!! Overal en op elk moment!


Rembrandthuis Amsterdam


Nieuwsgierig? Aan de slag?
In het museum ‘Rembrandthuis’ in de Jodenbreestraat kun je verschillende demonstraties zien. Je kunt zien hoe verf bereid wordt en etsen gemaakt worden. Wat is nu een betere plek dan een huis waar Rembrandt zelf heeft gewoond? Details zijn te vinden op: www.rembrandthuis.nl

Olifant van RembrandtDroomwevers muziekanimatie


Rembrandt de Olifant

Animatie: Dominique Bongers
Zangeres: Gerda Havertong
Viool: Jeanine Caland
Trombone: Andy Bruce
Slagwerk: Johnny Contini
Pianobewerking: Gijs Raeven
Pianobegeleiding: Maarten Hillenius
Muziek tekst en productie: Henry MuldrowRembrandt-puzzel      Juiste antwoordenWoorden maken uit de letters: R-E-M-B-R-A-N-D-T
ANTWOORDEN: adem ademt ader amber amen ander arend arm arme armen armer aten bad baden ban band bandrem bar baret baten beat bed beman bemand bemant ben benam benard bent berm betrad braden bram bramen brand brander dam dame damt dan darm darmen dart darten darter dat date daten de debat den der DNA eb en er era erbarm erbarmd erna made maden man mand marter mat mate maten mater men met na nader nadert nam name nar nat nerd net rad raden rader ramde ramden ramen rand rare rat red rem Rembrandt remt ren rent tab tam tand tandem team ter term terra tram tred trema trendSqula uitlegfilmpje: Rembrandt van Rijn (groep 5) https://www.youtube.com/watch?v=4f3UAi-IcqM
Nacht Wacht van Rembrandt https://www.youtube.com/watch?v=06eKlXjSgQo
Waarom is de Nachtwacht belangrijker dan andere schilderijen? https://www.youtube.com/watch?v=pOYRTh4pY-sRembrandt essay: Betty Driehuis
Redactie: Henry Muldrow en Joost Faber
Web design: Niek van Baalen
copyright 2017 Stichting Culturele Droomwevers www.droomwevers.nl droomwevers@yahoo.com
©