©
3de rap- en dansworkshop in de Buurtzaak, 5 november 2014
 
Deze week vonden in de Buurtzaak verschillende kinderactiviteiten tegelijkertijd plaats (o.a. kookles, tekenles, mode-les).
Terwijl de kinderen in de kantine aan het wachten waren op de verschillende workshops besloten we om ze allemaal uit te nodigen om mee te doen aan de rap "Groeien-Bloeien". Een aantal van de oudere kinderen lazen de verzen, terwijl de jongere kinderen die nog niet konden lezen, het refrein ratelden.
Zodra de kookles begon, verliet het Droomwevers team, bestaande uit Juanita, Moira en Henry, de kantine. We liepen naar kamer 119 op de bovenverdieping met 2 kinderen, die stonden te popelen om te gaan rappen. We werden al snel vergezeld door 3 jongens die de vorige sessies hadden bijgewoond.

Deze jongens waren heel gedreven en wilden graag de kunst van het rappen leren. Ze pakten de eerste rap aan als echte profs. Met gevoel, expressie en individualiteit spraken ze de ritmisch uitdagende zinnen uit. Eerst als groep en daarna als solisten. Ieder kind voelde zich comfortabel genoeg om de hele rap individueel voor te dragen, terwijl de anderen in behendige en acrobatische stappen met juf Juanita dansten.   De tweede Nederlandse rap "Rijden Leiden" was iets uitdagender vanwege de enorme snelheid waarmee de woorden moeten worden uitgesproken. Toch konden alle kinderen binnen een half uur heel goed de uitdagende teksten opzeggen. Rijden in een auto of in een bus of op een fiets werden allemaal uitgedrukt in de beeldende choreografie van juf Juanita. Moira rapte mee met de refreinen en trad op als DJ.

We eindigden de workshop met de Engels rap: "Be - See". Hoewel de kinderen erg enthousiast waren over het Engels, waren ze verrast om te zien hoeveel moeilijker het is om te rappen in een vreemde taal. We zullen volgende week verder met de Engelse rap gaan.
De leerlingen  waren allemaal erg enthousiast over het feit dat op 19 november elk kind de kans krijgt om zijn/haar eigen stem op te nemen en een solo rap-cd te maken.
Droomwevers heeft besloten om de workshops te verlengen met een week. Op 26 november ontvangt iedere deelnemer een certificaat van deelname, evenals de nieuwe Droomwevers CD "Rappen met Werkwoorden – 30 leuke raps voor kinderen".   Een aantal kinderen vroeg naar de mogelijkheden om de raps uit te voeren voor een live publiek. Als iemand een gelegenheid weet, waar de kinderen de Droomwevers raps voor een publiek kunnen uitvoeren, laat het ons weten!
©