©
Vertoning dvd Dromen over Planten, Kriterion 10 maart 2015
 
Rond vijf voor tien is het drommen op de gang van bioscoop Kriterion. Zijn het normaal grote studenten die staan te popelen voor de deuren van de filmzaal, deze ochtend zijn het kleintjes: kinderen uit groep één tot en met vier van basisscholen de De Roos en De Tamboerijn. De jongens en meisjes zijn door Stichting Culturele Droomwevers uitgenodigd voor de vertoning van de dvd Dromen over Planten.
In de volgorde van het alfabet komen 26 filmpjes voorbij waarin op muzikale wijze verteld wordt over dadels, laurier, gladiolen, kortom: alles wat uit de grond komt en aan struiken en bomen groeit. Naast deze dvd is er ook een gelijknamig boek inclusief dvd met alle liedjes uit de filmpjes. Dat een aantal nummers bij de kinderen al bekend zijn, wordt duidelijk als de voorstelling afgetrapt wordt met het lied Bloemkool. ‘Groter worden is groeien, bloemen hebben is bloeien,’ de kinderen zingen het refrein uit volle borst mee.
Na het lied gaat de eerste reeks filmpjes van start met de a van aardbei. Elk filmpje is op zijn eigen manier grappig en uniek. Al zijn ze stuk voor stuk op vrijwillige basis gemaakt: de liefde en het vakmanschap spat er aan alle kanten vanaf. De liedjes zijn gebaseerd op verschillende muziekstijlen en voorzien van makkelijk te onthouden en beetje gekke teksten. Zoals Citroen over Jeroen en Koen van Loenen, de citroen-eetkampioenen.
Na de h van hooi is het tijd voor pauze. Tijd om te kwebbelen hebben de kinderen niet. Er volgt namelijk een kwis. Aan de hand van de vragen die in de kwis gesteld worden, moet blijken of de jongens en meisjes wel goed opgelet hebben. Bij elke vraag mag één kind het antwoord geven. Is dit fout (of zijn ze het toch opeens vergeten) dan gaat de beurt naar een ander kind. Heeft deze het antwoord goed, dan krijgt hij of zij een prijsje. Het is te begrijpen dat alle ‘Roosjes’ en ‘Tamboerijntjes’ bij de drie volgende filmpjesrondes extra op scherp staan! Degenen die niets gewonnen hebben, hoeven overigens niet te treuren.
Aan het eind van de voorstelling worden namelijk de winnaars van de Dromen over Planten-tekenwedstrijd bekend gemaakt. Van elke groep mag een winnaar het boek en de dvd meenemen voor in de klas. Zo kunnen alle kinderen nog heel lang nagenieten van deze gezellige en leerzame ochtend!
verslag: Sasja de Vos


Foto’s: foto's: Terry Andrews

©